Göz Temasında Sınırlılık

Bebeğiniz ile göz teması kurmalısınız  

Bir bebeğin annesi ile göz teması kurması çok önemli. Eğer çocuğunuz altı hafta içinde sizinle göz teması kurmuyorsa hemen bir göz doktoruna başvurun…

Görme engelli çocuklar, ülkemizde çoğu kez oyun oynamadan, kucağa alınmadan, yıllarını sessiz odalarında boş tavana bakarak geçirmektedirler. Sorunun aşılmasında ailelere, doktorlara ve eğitimcilere büyük iş düşüyor.

ANNE BEBEĞE KÜSER
ERKEN dönemde görme yetmezliği olması gelişim açısından sakıncalı. Özellikle ilk haftalarda anne ile bebek arasındaki göz teması önemli. Bu temas bebeğin görememesi yüzünden oluşmayabilir. Anne bebeğe küser, kucağına almaz. Bu da çocuğun yalnız kalmasına neden olur. Bu durumdaki çocuklar yanlış olarak otistik ya da donuk zekalı tanımı alırlar.

BEYİN HASARLARI
GÖZ muayenesi yapılan görme engelli çocuklarda beyindeki görme ve görsel algı ihmal ediliyor. Beynin yüzde 60-65’i görme ile ilgili merkezlere ayrılmıştır. Görme engelli çocuklar arasında en sık rastlanan neden beyne ait hasarlardır. Ülkemizde bu konuda çalışmalar ihtiyacı karşılamamaktadır.

ÜÇ GRUB
GÖRME engelli çocukları, kör, az gören ve ilave engelli çocuklar olarak 3 grupta inceledik. Bunların yüzde 40 ila 70’inde başka engeller de var. İlgi diğer engel üzerinde yoğunlaşıyor. Mesela spastik ise o durum birinci öncelik olarak görülüyor. Görme ihmal ediliyor. İşlevsel görme muayenesi 6-7 yaşlara, bırakılıyor. Oysa ki 0-3 yaş arası çocuğun gelişimi için o kadar önemli ki…

Öyle çocuklar VAR ki anne ve babasını bile tanıyamıyor. Beyindeki resim tanıma merkezi hasarlı olabilir. Spastik çocuklarda buna sık rastlanıyor. Çoğu kez görme engelli çocuk çevrenin verdiği kimlik doğrultusunda kör veya normal gören gibi davranmak zorunda bırakılıyor.

KÖRLÜK TİKLERİ
GÖRME, öğrenilen bir süreç. 12 ila 14 yaş arası gelişimini tamamlıyor. ‘Görme engelli çocukların tedavisi büyüdükçe gelişir’ diyerek erteleniyor. Bu maalesef çok sık yapılan bir hata. Görme engeli ciddi olan çocuklarda, gözünü ovuşturma, kafasını yere vurma, ellerini çırpma, kendi etrafında dönme gibi körlük tikleri oluşur.

ÖĞELERİ TANIYAMAZ
REHABİLİTE edilmezlerse genelde elleri omuz hizasında iki yanda kalır ve ince motor kas gelişimi gecikir. Görüntünün seçilememesi, bulanık olması, çift görülmesi nedeni ile bakılan cisimde resim öğeleri tanınamaz, ilgi azalır. Görsel iletişim, yüz ifadelerinin yorumu öğrenilemez. Konuşma da geç öğrenilir.

ERKEN MÜDAHALE
GÖRME engelli çocuklarda erken müdahalenin temeli aile, sağlıkçı ve eğitimci işbirliğinden geçer… Bu takımda rol alacak göz doktorlarının da çocuk gelişimi, çocuk psikolojisi ve öğrenme gibi konularda kendisini eğitmesi gerekir… Hekim çocuğu mutlaka çok sevmeli. Çocuğu yeni doğan döneminden itibaren sosyal bir birey olarak kabul etmelidir.